Ekspresy

Ekspres do domu to świetny pomysł na szybką i dobrą kawę.
Istnieją ekspresy do parzenia czarnej kawy przelewowej
oraz ekspresy ciśnieniowe, w tym manualne lub w pełni automatyczne.

EKSPRES PRZELEWOWY

Ekspres przelewowy jest nam świetnie znany z amerykańskich filmów, gdzie pani w fartuszku, chodząc po dinerze, dolewała kolejną porcję „śniadaniówki”. Tak, to taki dzbanek pełen kawy, stojący na podgrzewaczu, do którego sięga się co chwilę po kolejną dolewkę.

Schemat parzenia kawy jest bardzo prosty: gorąca woda kapie na średnio zmielone ziarna kawy. W ten sposób napełniamy dzbanek kawy w niecałe 5 minut. W odróżnieniu od ekspresów ciśnieniowych, tu część czynności wykonujemy ręcznie:

  1. odmierzamy i mielimy 60g kawy,

  2. umieszczamy papierowy filtr w pojemniku i przepłukujemy go wodą,

  3. zmieloną kawę wsypujemy do pojemnika i umieszczamy w ekspresie,

  4. nalewamy do ekspresu litr zimnej wody,

  5. włączamy guzik.

Kawa z ekspresu przelewowego jest klarowna i łagodna w smaku, ale ma kilkukrotnie więcej kofeiny niż espresso. Jest jej dużo, co pozwala na delektowanie się sporym kubkiem pełnym smaków i aromatów lub na dzielenie się z całą rodziną!

Do ekspresów przelewowych polecamy kawy ziarniste, 100% arabiki, jakości speciality. Kawy wcześniej zmielone będą mieć nieodpowiednią grubość mielenia, która niekorzystnie wpłynie na proces parzenia, dając nam zbyt kwaśną czy gorzką kawę, pozbawioną większości aromatów.  Fanom klasycznych smaków do gustu przypadną kawy z Ameryki Południowej lub Środkowej, np. z Brazylii, Salwadoru czy Kolumbii. Dla chętnych nowych wrażeń polecamy kawy afrykańskie, o przyjemnej, owocowej kwasowości.

 

 

 

EKSPRESY CIŚNIENIOWE AUTOMATYCZNE

Dla fanów intensywnego w smaku espresso lub finezyjnych kaw mlecznych proponujemy w pełni automatyczne ekspresy ciśnieniowe. Oznacza to, że kawy jakie znamy z menu kawiarni, np. espresso macchiato, cappuccino czy latte, przyrządzimy sobie sami w domu. I to jednym kliknięciem!

Modele ekspresów różnią się od siebie parametrami technicznymi, wbudowanymi elementami, automatyzacją i funkcjami, które sprawiają, że kawa coraz bardziej przypomina efekt znany z ulubionej kawiarni.

Wybierając ekspres bierzemy pod uwagę wiele różnych elementów:

  1. Co w młynku piszczy, a dokładniej to co w młynku mieli. Rodzaje żaren, szybkość pracy, regulacja grubości mielenia.

  2. Filtracja wody. Kawa to w około 98% woda! Jej czystość i stopień zmineralizowania mają ogromny wpływ na finalny smak espresso.

  3. Wielkość, czyli ile miejsca w kuchni chcemy przeznaczyć na nowy sprzęt.

  4. Rodzaj spieniacza do mleka: może pobierać i spieniać mleko automatycznie lub wymagać podstawienia dzbanka z mlekiem. 

 

  • Ekspres Jura F9

    Dla fanów kaw mlecznych, aż 14 różnych specjałów na bazie kawy, 8 poziomów mocy. Profesjonalny ekspres, który jednym kliknięciem zaparzy Ci wymarzoną kawę!

    6490,00

  • Ekspres Jura Ena Micro 1

    Ekonomiczny ekspres, który parzy tylko espresso, a jak masz ochotę na kawę z mlekiem to możesz dołączyć do niego profesjonalny spieniacz do mleka.

    2990,00

  • Ekspres Jura E60

    Polecamy! Szybszy młynek, inteligentny system wody, proces ekstrakcji pulsacyjnej, czyli wspaniała kawa w Twoim domu!

    4290,00

EKSPRESY CIŚNIENIOWE MANUALNE

Ekspres manualny do domu to mniejszy odpowiednik ekspresów jakimi dysponują kawiarnie. Pozwala na wydobycie różnych smaków z kawy poprzez manipulowanie wieloma czynnikami, takimi jak: grubość mielenia, temperatura wody, siła ubicia kawy w kolbie, ilość użytej kawy na porcję. W zamian za możliwość zaparzenia idealnej kawy należy pamiętać, że ekspresy te przed zaparzeniem kawy muszą się nagrzać, a  po zaparzeniu należy je manualnie wyczyścić. Potrzebujemy też do nich więcej akcesoriów, z których podstawowe to: młynek żarnowy o regulowanej grubości mielenia, tamper, dzbanek do spieniania mleka, szczoteczki i środki do czyszczenia.

Jeśli opanujesz sztukę obsługi ekspresu kolbowego, to śmiało możesz nazywać siebie Home Baristą.