W zależności od gatunku liście herbaty mogą być większe, mniejsze, rozdrobnione, poskręcane czy płaskie. Najpełniej oddadzą swój smak i aromat, gdy będą miały dużo przestrzeni. Najlepiej więc parzyć herbatę w naczyniu, w którym będą one miały miejsce, żeby w pełni się rozwinąć.
Parzenie herbaty czasem przypomina parzenie kawy. Na smak naszego naparu wpływają przede wszystkim: temperatura, gramatura i czas parzenia. Herbatę sypaną odmierzamy według proporcji 1g suszu na 100g wody. W przypadku herbat w saszetkach lub piramidkach kierujemy się wskazówkami producenta. Liście zalewamy wodą o temperaturze jaka jest wskazana dla danego gatunku. Parzenie zazwyczaj nie przekracza trzech minut.
A następnie możemy delektować się naparem!
Herbaty Solberg&Hansen
Norweskie herbaty najwyższej jakości, także w metalowych słoiczkach.
Herbaty Paper&Tea
Berlińskie herbaty liściaste i mieszanki ziołowo-owocowe najwyższej jakości, zamknięte w designerskich opakowaniach.
Teapigs
Kompozycje całych liści i naturalnych dodatków, dostępne w wersji sypanej lub w wygodnych piramidkach. Zamknięte w oryginalnych, kolorowych opakowaniach.
Johan & Nyström
Klasyczne herbaty i oryginalne kompozycje smakowe, z użyciem naturalnych owoców i ziół. Bazujące na czarnej, zielonej i białej herbacie oraz rooibosie.
T-Te
Organiczne, szwedzkie herbaty, w pięknych designerskich puszkach! A w środku wyjątkowe kompozycje smakowe z naturalnymi dodatkami.
Vintage Teas
Ręcznie zbierane liście herbaty z Cejlonu, zamknięte w eleganckich opakowaniach.
Higher Living
Wygodne herbaty w saszetkach, brytyjskiej marki Higher Living, które świetny smak zawdzięczają użyciu jedynie naturalnych, organicznych składników.