Kawiarki

Kawiarka, zwana też mokką, makinetką lub kafetierką, to mały zastępca ekspresu ciśnieniowego. Metoda ta jest bardzo popularna we Włoszech, ponieważ napar z kawiarki, dzięki swojej gęstości i intensywnym smaku, przypomina espresso. Możemy także zmieniać proporcje kawy do wody, by uzyskać kawę zbliżoną do naparu z metod przelewowych.

W kawiarce, w zależności od rozmiaru, zaparzymy jedno lub więcej espresso. Dostępne są rozmiary od 1 do 10tz, czyli od 50 do 500 ml na raz (1tz = 50 ml). Jeśli więc zależy Ci na małej, acz intensywnej filiżance kawy, to najmniejsze rozmiary 1-4 tz będą wystarczające. Jeśli jednak lubisz duży kubek kawy to pomyśl o rozmiarach od 6 do 10tz.

Kawiarek możemy używać zarówno na płycie gazowej, elektrycznej jak i indukcyjnej (dla indukcji wybierz kawiarkę ze stali, o rozmiarze minimum 4tz). Możesz też zdecydować się na kawiarkę elektryczną, do której nie potrzeba dodatkowego źródła ciepła.

Kawy dedykowane do kawiarki to zarówno kawy jednorodne z różnych regionów świata, jak i mieszanki pod espresso. Jeśli preferujesz kawę przelewową, zdecyduj się na jednorodną kawę z Ameryki Południowej lub Środkowej. Dla miłośników włoskiego stylu, lepiej sprawdzą się mieszanki arabik z kilku regionów świata, dające zbalansowany smak espresso. Zapomnij jednak o mielonej kawie, ponieważ dopasowanie odpowiedniej grubości mielenia (czasem nawet o jeden ząbek młynka!) jest kluczowe dla uzyskania dobrego naparu. Wcześniej zmielona kawa będzie nieświeża, pozbawiona smaku i aromatu, a ponadto prawdopodobnie zmielona zbyt drobno.

Wybierając kawiarkę kieruj się swoimi preferencjami odnośnie wyglądu, rozmiarem dedykowanym do swoich potrzeb oraz dopasowaniem do płyty grzewczej jaką dysponujesz.

 

  • Kawiarka Bialetti

    Klasyczna włoska kawiarka ze stali nierdzewnej, na dowolną płytę grzewczą, także indukcyjną.

    109,00

  • Fuksjowa kawiarka

    Oryginalna, włoska kawiarka, w najlepszym możliwym kolorze! Poranna kawa o różowym smaku 😉

    89,25