Jaka to jest dobra kawa?
Według wytycznych Speciality Coffee Association of Europe to kawa, która w profesjonalnej ocenie otrzymała ponad 80 na 100 punktów. Takie kawy to jednorodne zbiory z jednej plantacji, odmiany arabika, świeżo zebrane (ostatni możliwy zbiór) i świeżo palone (do 3 miesięcy od wypalenia). Szacuje się, że kawa jakości speciality stanowi jedynie 5% całego rynku kawy. I to właśnie takich ziaren używają zawodnicy podczas Mistrzostw Polski, czy Mistrzostw Świata Baristów, a Ty możesz dokładnie taką kawę pić w domu!
W porównaniu do kaw przemysłowych, które można znaleźć w marketach, kawa speciality jest szczegółowo opisana pod względem swoich naturalnych walorów smakowych i pochodzenia. Na opakowaniu znajdziemy opis konkretnych smaków, które możemy odnaleźć w kawie, np. czekoladę, karmel, czy owoce cytrusowe. Jest to całkowicie naturalny smak kawy, charakterystyczny dla danej odmiany i gatunku oraz warunków panujących na farmie, tak samo jak w przypadku wszelkich innych owoców. Jeśli szukasz klasycznych smaków, takich jak czekolada, orzeszki, karmel to kieruj się w stronę kaw z Ameryki Południowej lub Środkowej, szczególnie z Brazylii i Salwadoru. Kawy z Afryki cechują się natomiast przyjemną owocowością, np. nutami czerwonych, żółtych czy cytrusowych owoców. Ziarna wypala się jej jasno lub średnio, by zachować ich naturalny smak.
Aktualnie oferujemy kawy z kilkunastu różnych europejskich palarni, wypalających kawy jakości speciality, w tym palarnie z Polski.
Green Plantation
Słowacka palarnia kawy speciality.
Tim Wandelboe
Jedna z najbardziej znanych palarni na świecie, prowadzona przez Mistrza Świata Baristów 2004, po raz pierwszy w Polsce.
Coffee Proficiency
Palarnia kawy z Krakowa, znana i ceniona za bezkompromisowe podejście do jakości ziaren.
Nordbeans
Palarnia kaw jakości speciality z czeskiego Liberca.
Wroasters
Polska palarnia wysokiej jakości z Wrocławia.
La Cabra
Duńska mikropalarnia położona w Aarhus. Wypalane przez nich ziarna to jedynie najwyższej jakości kawy speciality, sprowadzane bezpośrednio od farmerów.
Caffenation
Ziarna speciality wypalane w malowniczej Antwerpii, przez utytułowanych belgijskich ekspertów kawy.
Casino Mocca
Wiodąca węgierska palarnia jakości speciality, prosto z Budapesztu.
Stooker
Palarnia speciality prosto z Amsterdamu, wypalająca jedynie ziarna najwyższej jakości.
Rocket Bean
Ziarna speciality prosto z łotewskiej Rygi. Dotychczas nasza jedyna palarnia zza wschodniej granicy.
Gardelli
Włoska palarnia kawy Speciality, prowadzona przez Mistrza Włoch Roastingu i Vice Mistrza Świata Brewers Cup - Rubensa Gardelli.
Five Elephant
Niewielka berlińska palarnia kaw Speciality.
Bonanza Coffee
Berlińska palarnia i kawiarnia kawy Speciality.
Solberg & Hansen
Słynna norweska palarnia kawy Speciality.
Kofi Brand
Warszawska mikropalarnia, z wyjątkową siedzibą na terenie Soho Factory.
Java Coffee
Warszawska palarnia kawy, z prawie 15-letnim doświadczeniem.
CoffeeLab
Warszawska palarnia kawy, z hasłem "Good times happen over coffee".
Audun Coffee
Palarnia kawy z Bydgoszczy, założona przez norwega - Auduna Sorbottena, Mistrza Świata Roasterów 2015.
Johan & Nyström
Szwedzka palarnia Speciality z ponad 10-letnim doświadczeniem.